facebook

Steeds vaker lopen spanningen tussen burgers, met name jongeren, en politie hoog op. Praktijkvoorbeelden van ‘etnisch profileren’ , polariserende uitspraken van politici en andere actualiteiten creëren een gevoel van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. De relatie tussen burgers en de politie moet verbeteren.

Het concept Straatrecht
Blikopeners, IZI Solutions en vooraanstaand discriminatie expert dr. Sinan Çankaya hebben het concept ‘Straatrecht’ in 2014 ontwikkeld. Het doel van Straatrecht is om de relatie tussen burgers, met name jongeren, en de politie te verbeteren en daarmee spanningen op straat tegen te gaan.

Aanleiding
Steeds vaker lopen spanningen tussen burgers, met name jongeren, en politie hoog op. Praktijkvoorbeelden van ‘etnisch profileren’ , polariserende uitspraken van politici en andere actualiteiten creëren een gevoel van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Onderzoeken uitgevoerd door de Raad van Europa , Amnesty International en de Nationale Ombudsman , laten zien dat de relatie tussen burgers en de politie verbeterd moet worden. Gespannen relaties tussen groepen jongeren en de politie kunnen in het ergste geval uitmonden in ongeregeldheden . Ook blijkt uit onderzoek dat ervaren discriminatie vanuit instituties acuut aandacht verdient.

Straatrecht is een interactieve en praktische oplossing om omgangsvormen tussen burgers en de politie, samen met de betrokken groepen, te verbeteren. Tijdens de workshops krijgen deelnemers juridische kennis over hun rechten op straat, ze worden getraind in de houding die zij aannemen tegenover de politie op straat, en ze worden uitgerust met kennis over de klachtenprocedure.

Doelgroep
Straatrecht is bedoeld voor jongeren tussen 14 en 35 jaar die regelmatig – terecht of onterecht – met de politie in aanraking komen. Straatrecht wordt aangeboden in een vertrouwde lokale setting zoals buurtcentra, jongerenorganisaties en onderwijsinstanties.

Interesse?
Straatrecht wordt in verschillende varianten aangeboden. Neem contact met ons op voor meer informatie.